Met oud en nieuw slaan inbrekers het vaakst toe

Met de kerstdagen is er ook al volop ingebroken in deze regio. Inbrekers waren onder meer in Aalten en  Winterswijk aan het werk. Maar het wordt nog veel erger, want de échte inbraakpiek staat ons nog te wachten: oud en nieuw. Het is verreweg de populairste dag voor inbrekers om toe te slaan. ,,Een inbreker gaat tijdens de jaarwisseling in de menigte op en slaat vervolgens toe.”

Nederlandse verzekeraars ontvingen begin dit jaar liefst 439 claims van mensen bij wie met oud en nieuw was ingebroken. Blijkt uit cijfers uit de Risicomonitor Woninginbraken. Tijdens de kerstdagen lag dat aantal net iets boven de driehonderd. Op een gemiddelde dag ligt het aantal inbraken rond de 150.

Uitgelaten stemming

Volgens adviseur Susanne Schat van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is het verklaarbaar waarom de jaarwisseling zo populair is bij het inbrekersgilde. ,,Mensen lopen na middernacht even de straat op om de buren gelukkig Nieuwjaar te wensen, de stemming is uitgelaten en sommigen hebben een slok op. Daardoor vergeten mensen om de deur goed af te sluiten of ze laten deze zelfs open staan.”

Inbrekers kunnen tijdens oud en nieuw veel anoniemer opereren, vallen minder op en daar maken ze handig gebruik van. ,,Een inbreker gaat tijdens de jaarwisseling op in de menigte”, zegt Schat. De grootste fout die mensen tijdens de jaarwisseling kunnen maken? Op visite gaan en thuis alle lampen uitlaten. ,,Je kunt er dan donder op zeggen dat je doelwit kunt zijn”, weet Schat.

De grootste fout die mensen tijdens de jaarwisseling kunnen maken? Op visite gaan en thuis alle lampen uitlaten.

Politiewoordvoerder Nanda Kappers: ,,We blijven benadrukken dat mensen de tips ter harte nemen die we op politie.nl geven om inbrekers buiten de deur te houden. Preventie is belangrijk.

Bron: De Gelderlander